Bij de uitwerking van een preventie- en welzijnsbeleid op het werk is het belang van een gezonde omgeving en gezonde gebouwen onmiskenbaar. Bijgevolg moet men dus rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van asbest op de werkplek, vooral in de Brusselse non-profitorganisaties die vaak in oudere gebouwen gevestigd zijn.
Asbest werd ooit aangeprezen om zijn isolerende en brandvertragende eigenschappen, maar wordt nu algemeen erkend als één van de gevaarlijkste materialen die in de bouw worden gebruikt. In België, en in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar veel gebouwen al een zekere leeftijd hebben, vormt de aanwezigheid van asbest in constructies een groot probleem voor de volksgezondheid.
Volgens recente schattingen bevat meer dan 80% van de gebouwen die vóór 1998 in België zijn gebouwd asbest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt dit percentage zelfs nog hoger door de stedelijke dichtheid en de aanwezigheid van oude administratieve, onderwijs- en medische gebouwen. Onder hen veel scholen, kinderdagverblijven, gezondheidscentra en gemeentelijke gebouwen waar verenigingen zijn gehuisvest.
De gezondheidsrisico's van asbest zijn goed gedocumenteerd. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige ziekten zoals longkanker, mesothelioom en asbestose. Zelfs kleine hoeveelheden asbest kunnen een potentieel gezondheidsrisico vormen, en een verkeerde behandeling van dit materiaal tijdens renovatie- of afbraakwerken kan vezels in de lucht brengen, waardoor bewoners en werknemers aan ernstige gevaren worden blootgesteld.
Als reactie op deze dreiging hebben de Brusselse autoriteiten en de Belgische federale overheid strenge regels ingevoerd voor het beheer en de verwijdering van asbest. Eigenaars van gebouwen en werkgevers zijn verplicht om de risico’s van aanwezige asbest te beoordelen en passende beheersmaatregelen te nemen om de veiligheid van de inzittenden te garanderen. Aan deze voorschriften voldoen kan een dure en moeilijke uitdaging zijn, vooral voor non-profitorganisaties die vaak over beperkte middelen beschikken.
De aanwezigheid van asbest in gebouwen in de non-profitsector in Brussel vormt daarom een grote uitdaging voor de volksgezondheid en de veiligheid op het werk. Met de juiste risicobeheersmaatregelen en de nodige financiële steun is het echter mogelijk om de blootstelling aan asbest effectief te verminderen en de gezondheid van iedereen te beschermen.
Op onze volgende Welzijns op het Werk-bijeenkomst op 25 april bespreken we dit onderwerp in aanwezigheid van Nico Wittevrongel, asbestdeskundige van het BIM, en de preventieaviseurs van de ABBET. We bespreken er concrete manieren om de aanwezigheid van asbest te identificeren, de potentiële risico's en mogelijke beheersmaatregelen om ieders veiligheid te garanderen. Welzijnsbijeenkomst op 25 aprilgaan we in op dit thema in aanwezigheid van Nico Wittevrongel, asbestexpert bij IBGE, en preventieadviseurs van ABBET. We zullen dus zien hoe we de aanwezigheid van asbest, de potentiële risico's ervan en de passende beheersmaatregelen concreet kunnen identificeren om de veiligheid van iedereen te garanderen.