Samen de risico's van de vereniging analyseren is essentieel om een beleid van welzijn op het werk te voeren.
Pdf-versie Blad 4.2.1
Participatief risicobeheer zal werknemers actief betrekken bij het preventiebeleid. Dankzij hun expertise en de concrete situaties die ze in het team tegenkomen, zullen de werknemers mogelijke oplossingen kunnen formuleren voor de verschillende aspecten van welzijn op het werk. Deze kunnen vervolgens door de werkgever in aanmerking worden genomen voor de uitvoering van actieplannen in het kader van het dynamisch risicobeheerssysteem (zien bestand 4.1).

Een vooruitstrevende strategie
De risicobeheerstrategie van Sobane, gepubliceerd door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, bestaat uit 4 opeenvolgende interventieniveaus: Screening (of screening), Observatie, Analyse en Expertise. Het is inderdaad een strategie, in die zin dat er steeds meer gespecialiseerde instrumenten en methodes bij betrokken zijn wanneer dat nodig is. Het niveau van screening of screening moet in elke organisatie en voor elke functie worden uitgevoerd. De observatie-, analyse- en expertiseniveaus (die afhankelijk zijn van de complexiteit van de werksituaties) worden alleen uitgevoerd als het vorige niveau niet heeft geleid tot het oplossen van het probleem.
Een eenvoudige en doeltreffende methode voor kleine en middelgrote VZW's: Participatory Risk Screening (Déparis)
Screening gebeurt voornamelijk tijdens een bijeenkomst, georganiseerd met mensen uit de organisatie die de verschillende werksituaties vertegenwoordigen (educatief, sociaal, administratief, technisch, enz.). Dit omvat het identificeren van de belangrijkste problemen door middel van een checklist, een interviewschema en het vinden van concrete oplossingen om deze te verhelpen. Een groep van zo'n 8 tot 10 personen laat iedereen zich uiten. Afhankelijk van de grootte van de organisatie, het aantal verschillende functies en werkplekken kunnen er meerdere bijeenkomsten nodig zijn. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg stelt een reeks gidsen voor die aangepast zijn aan bepaalde sectoren zonder winstoogmerk: gezondheidszorg, rusthuizen, crèches, thuiszorg, recreatie- en sportcentra, onderwijs, ETA. Maar door de verscheidenheid aan activiteiten in de non-profitsector moeten meer specifieke elementen worden gezocht in andere sectoren. Voorbeelden: beeldschermwerk, schoonmaken, collectief koken, bouwen (in het ISP), tuinieren (in de ETA), enz. Het rooster (of een ander interviewrooster) moet in ieder geval aangepast zijn aan de werksituaties die men in de vereniging tegenkomt.
Voorbereiding van de vergadering
Invoering Om de sessie in te leiden, is het nuttig om te herinneren aan de verschillende actoren van het welzijnsbeleid die binnen de vereniging vertegenwoordigd zijn (evenals hun opdrachten), en om de nagestreefde doelstellingen aan te geven (d.w.z. het bundelen van ieders standpunten en de nodige communicatie rond de in te zetten middelen). Evenzo mag niet worden vergeten dat het de werknemers zijn die rond de tafel zitten en hun collega's vertegenwoordigen, die elke dag aan risico's worden blootgesteld, en dat zij daarom de methoden en organisatie van het werk tot in detail kennen. Op deze manier is deze bijeenkomst een gelegenheid om te praten over hun ervaringen en de informatie die zij als enige hebben. " De doelstellingen van deze animatie zijn:- luister naar uw ervaringen als werknemer;
- samen voorstellen voor verbeteringen voor preventie in de organisatie.
- Wat ? (Hoe de situatie te verbeteren? Wat kan worden voorgesteld?)
- Die ? (Wie gaat er voor zorgen?)
- Wanneer ? (Wanneer gaan we ermee aan de slag?)
- Hoeveel ? (Hoeveel gaat het de vereniging kosten?).
- informatie verstrekken die zal helpen om een verbetering te overwegen of bij te sturen;
- vraag een onvoldoende verbetering ten opzichte van het gestelde probleem;
- een nog niet overwogen verbetersuggestie doen;
- wijzen op de noodzaak van een grondige studie van een probleem X, alvorens een specifieke verbetering te overwegen;
- ervoor zorgen dat operationele verbeteringen (Wie? Wat? Wanneer?) zo concreet en precies mogelijk zijn.
Referenties en leren
U vindt op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, alle weddenschappen per sector. Afhankelijk van uw activiteitensector, kiest u best de overeenkomstige gids en past u deze aan volgens de risico's die u in de vereniging tegenkomt. De gidsen hebben met name betrekking op de gezondheidszorg, rusthuizen, aangepaste werkbedrijven, thuishulp, onderwijs, crèches, recreatie- en sportcentra, maar ook op de tertiaire sector, cafetaria's, de schoonmaaksector, enz. Participatieve risicoanalyse is geschikt voor alle instellingen, of ze nu een CPPT- of een vakbondsafvaardiging hebben of niet. De FOD heeft ook de Risktrainer-aanpak ontwikkeld om de interne preventieadviseur te helpen zijn didactische en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen om de actieve deelname van groepen werknemers aan de risicoanalyse aan te moedigen. De aanpak van Risktrainer biedt leren in 2 fasen:- training op afstand op de site www.risktrainer.be (inclusief handleiding)
- een dag face-to-face training.