Blad 11 Bijzondere bepalingen betreffende de bezetting van werkplekken

PDF-versie Blad 11 De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van werknemers tijdens de uitvoering van hun werk, introduceert bijzondere en specifieke bepalingen om de verschillende aspecten aan te pakken van het aan het werk zetten van mensen uit verschillende bedrijven, verenigingen of instellingen[[Het begrip “ instelling” verwijst naar een rechtspersoon, zonder aanduiding van de activiteit die wordt uitgeoefend]], op dezelfde werkplek[[Cf. Blad 11.1 Werkplekken en derden]] of op aangrenzende of aangrenzende werkplekken. Werkplek wordt in de wet gedefinieerd als elke plaats waar werk wordt uitgevoerd, zowel binnen als buiten een inrichting, of in een besloten of open ruimte. Het kan hierbij gaan om werkzaamheden die binnen een vereniging moeten worden uitgevoerd, of in een kantoorgebouw, maar ook om werkzaamheden buiten (bijvoorbeeld: op een bouwplaats). Wanneer er binnen een vestiging gewerkt moet worden, kan de projecteigenaar (de werkgever van een vereniging) een beroep doen op een extern bedrijf dat, met eigen personeel, de werkzaamheden komt uitvoeren. In deze context is elke persoon die op deze plaats actief is, dat wil zeggen die er een beroepsactiviteit uitoefent, onderworpen aan de regelgeving inzake de BET. Een zelfstandig ondernemer heeft hier net zoveel last van als een bedrijf met meerdere werknemers, of een instelling, of een overheidsinstantie. Ook hier gaat het om tijdelijk werk[[Zie. Blad 7.6 Uitzendkrachten]], waarbij het uitzendbureau het bedrijf (projecteigenaar) uitzendkrachten ter beschikking stelt. De vestiging is de geografisch afgebakende plaats die deel uitmaakt van een bedrijf of instelling en die onder de verantwoordelijkheid van een werkgever valt. Voorbeeld: de wachtkamer van een vereniging waar renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door werknemers van een gespecialiseerd ISP-centrum en elektriciens van onderaannemers. De aard van de werkzaamheden die aan externe bedrijven worden toevertrouwd, kan zeer gevarieerd zijn: onderhouds-, bouw-, renovatiewerken. Het werk zelf kan al dan niet risico's met zich meebrengen, waardoor de externe werkgever mogelijk verhoogde risico's in de onderneming van de projecteigenaar introduceert. Bovendien hebben specifieke bepalingen betrekking op werkzaamheden met betrekking tot tijdelijke of mobiele locaties[[Cf. Blad 11.2 Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen]].

Definitie van acteurs

Om de rollen en missies van de verschillende actoren waarop deze bepalingen in de bladen 11.1 en 11.2 betrekking hebben volledig te begrijpen, wordt van elk van hen een korte definitie gegeven.
  • EEN ondernemer is een externe werkgever (of een externe zelfstandige) die, in opdracht van laatstgenoemde of met diens toestemming, en in overeenstemming met de met hem gesloten overeenkomst, werkzaamheden verricht in de vestiging van de werkgever-opdrachtnemer.
  • EEN onderaannemer is een externe werkgever (of een externe zelfstandige) die op basis van een contract met een opdrachtnemer werkzaamheden verricht in de vestiging van een werkgever-projecteigenaar.
  • de projecteigenaar is iedere natuurlijke of rechtspersoon namens wie een werk wordt verricht. Zoals: de werkgever (voor bedrijven of verenigingen); de eigenaar van een gebouw of woning; administratie (met betrekking tot bepaalde openbare ontwikkelingswerken), enz.
  • de projectleider is iedere natuurlijke of rechtspersoon die namens de projecteigenaar verantwoordelijk is voor het ontwerp en/of de uitvoering en/of de uitvoeringscontrole van het werk. Deze rol kan door drie afzonderlijke personen worden vervuld: de projectmanager die verantwoordelijk is voor het ontwerp, degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering en degene die verantwoordelijk is voor het toezicht op de uitvoering.
  • De projectmanager die verantwoordelijk is voor het ontwerp kan een zijn architect of een ontwerpbureau.
  • EEN leidende ambtenaar is een agent die in het kader van overheidsopdrachten moet controleren of de wetgeving wordt nageleefd.
  • de coördinator veiligheid en gezondheid (CSS) is de persoon die (door de projecteigenaar of de projectmanager) verantwoordelijk is voor de coördinatie op het gebied van veiligheid en gezondheid, zowel tijdens de ontwikkeling van het project als tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Wanneer de werkzaamheden door meer dan één aannemer worden uitgevoerd (een onderaannemer of zelfstandig ondernemer wordt beschouwd als een bedrijf), moet er een veiligheids- en gezondheidscoördinator worden aangesteld. Werkzaamheden uitgevoerd door één opdrachtnemer zonder onderaannemer vallen niet onder deze verplichting.

Bijgevoegde documenten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons nieuws