Blad 10.4.1. Handmatig hanteren van lasten

Pdf-versie Bestand 10.4.1. 1041.jpg

De risicofactoren van het handmatig hanteren van lasten

Het handmatig hanteren van een last kan in de volgende gevallen een risico vormen, met name dorso-lumbale. 1. Belasting:
  • is te zwaar of te groot;
  • is omvangrijk of moeilijk vast te pakken;
  • in onstabiel evenwicht verkeert (of de inhoud ervan dreigt te verschuiven);
  • zodanig is geplaatst dat het op afstand van de romp moet worden vastgehouden of gemanipuleerd, of met buiging of torsie van de romp;
  • kan door zijn uiterlijk en/of zijn consistentie letsel bij de werknemer veroorzaken, met name bij een aanrijding (bv. grote tassen waarvan het gewicht niet kan worden voorzien).
2. De benodigde fysieke inspanning:
  • is te groot;
  • kan alleen worden bereikt door een draaiende beweging van de romp;
  • kan een plotselinge beweging van de last veroorzaken;
  • wordt uitgevoerd terwijl het lichaam zich in een onstabiele positie bevindt.
3. De activiteit heeft een of meer van de volgende eisen:
  • te frequente of te langdurige lichamelijke inspanning waarbij met name de wervelkolom wordt belast;
  • een periode van fysiologische rust of onvoldoende herstel;
  • overmatige hef-, daal- of transportafstanden;
  • een tempo opgelegd door een proces dat niet kan worden gemoduleerd door de werknemer.
4. De kenmerken van de werkplek en de werkomstandigheden kunnen een risico vergroten wanneer:
  • de vrije ruimte, in het bijzonder verticaal, is onvoldoende voor de uitoefening van de betrokken activiteit;
  • de vloer is oneffen (en kan daarom een bron van struikelen zijn) of glad;
  • de locatie of werkplek staat het manueel hanteren van lasten op veilige hoogte of in een goede houding niet toe;
  • de vloer of het werkblad heeft oneffenheden waardoor de last op verschillende niveaus moet worden gehanteerd;
  • de grond of het steunpunt is instabiel;
  • onvoldoende temperatuur, vochtigheid of luchtcirculatie.
Wanneer hantering niet kan worden vermeden of wanneer het essentieel blijkt te zijn, wanneer er een restrisico aanwezig is, moet een gezondheidsbeoordeling (zie blad 5.2) worden uitgevoerd. Deze beoordeling is gericht op het soort werk en heeft betrekking op de risicofactoren die tijdens de identificatie van de risico's naar voren zijn gekomen. 1041_2.jpg Het directoraat-generaal Arbeid heeft een gids opgesteld om het handmatig hanteren van lasten te beoordelen en te voorkomen, met daarin een analysetool om risicofactoren in verband met het hanteren te identificeren. Deze tool, de Materials Handling Risk Factors Identification Sheet (FIFARIM), heeft tot doel de aandacht te vestigen op de aspecten van een hanteringssituatie die kunnen bijdragen aan het creëren van een risico op lichamelijk letsel.

Tertiaire preventie van lage rugklachten: het Fonds voor Beroepsziekten (FMP) biedt een heel programma!

Werknemers [[De werknemer moet deel uitmaken van het loontrekkende, statutaire of contractuele personeel en onderworpen zijn aan gezondheidstoezicht in het kader van de wetgeving met betrekking tot het manueel hanteren van lasten en/of mechanische trillingen.]]werk verrichten dat belastend is voor de rug en arbeidsongeschikt wegens lumbale pijn [[Op het ogenblik van de inschrijvingsaanvraag moet de werknemer met ziekteverlof zijn, ofwel:
  • gedurende minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na pijn in de onderrug;
  • gedurende minimaal een week en maximaal 3 maanden, na een herhaling van deze pijnen binnen een periode van een jaar;
  • gedurende minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden na een chirurgische ingreep ter hoogte van de lumbale wervelkolom.]] , kunnen hiervoor gratis deelnemen aan een preventieprogramma, als de vereniging gunstige voorwaarden stelt voor werkhervatting .
Dit programma wordt verzorgd door de Fonds voor Beroepsziekten (FMP) en bestaat uit twee delen: 1. Een multidisciplinair revalidatieprogramma voor de lumbale wervelkolom, in een gespecialiseerd revalidatiecentrum, met name een combinatie van fysiotherapie, ergotherapie en/of fysiotherapie. Dit programma omvat maximaal 36 sessies van 2 uur, over een periode van maximaal 6 maanden. “Het revalidatiecentrum is verplicht om bij aanvang van de behandeling contact op te nemen met de bedrijfsgeneesheer van het bedrijf om de werkelijke werkomstandigheden van de werknemer te kennen en de behandeling daarop aan te passen. Zo hoopt het FMP te voorkomen dat rugklachten chronisch worden en leiden tot problemen met schadelijke gevolgen voor uw bedrijf en uw werknemers (verandering van functie, werkonderbrekingen, etc.)”. Het FMP voorziet in een tegemoetkoming in de reiskosten naar het revalidatiecentrum voor de werknemer. De werknemer kan weer aan het werk, voltijds of deeltijds, terwijl hij zijn revalidatiesessies voortzet. Het FMP heeft voorzien in revalidatiecentra om patiënten buiten werktijd te kunnen ontvangen. 2. Financiële steun (maximaal 386,44 euro per werknemer opgenomen in het programma) voor de vereniging die maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren: bijvoorbeeld door de specifieke risico's op de werkplek van de betrokken werknemer te beoordelen en deze werkplek aan te passen; of door een opleiding op de werkvloer te organiseren, die leert welke gebaren moeten worden gemaakt om de rug te ontzien. Het doel van het programma is dan ook om preventie en ergonomie op het werk te bevorderen. Raadpleeg voor meer informatie ook de brochures van de FOD Werkgelegenheid, werk en sociaal overleg. bobet_fiche_10_4_1_site.jpg

Bijgevoegde documenten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons nieuws